Lactose

Lactose is een suiker die van nature voor komt in melk zoals moedermelk, koemelk, buffelmelk, geitenmelk, schapenmelk en paardenmelk. Ook in producten waarin deze melksoorten zijn verwerkt kan lactose voorkomen.

Als het verteren van lactose (ook wel melksuiker genoemd) in de aanbevolen hoeveelheid melk in melkproducten klachten geeft, is er sprake van een lactose-intolerantie. Om lactose te verteren is het enzym lactase nodig. Lactase wordt aangemaakt in de darmwand. Wanneer er te weinig lactase wordt aangemaakt in de darm, wordt lactose niet of niet volledig verteerd. Dit geeft echter niet altijd klachten, dit is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid lactose die nog wordt aangemaakt in de darmwand, de samenstelling van de voeding en de soorten bacteriën (ook wel darmflora) in de darm.

Bij een koemelkallergie ziet het lichaam de eiwitten uit de melk als lichaamsvreemd en geeft het een overgevoeligheidsreactie.

Een lactose-intolerantie komt zeer regelmatig voor, met name bij kinderen, wij bieden daarom een speciaal samengesteld menu waarbij wij het lactose- en koemelkeiwitvrije dieet hebben samengevoegd. Voor elk van de allergieën of de combinatie is ons lactosevrijedieet geschikt.

Wij bieden ook maaltijden voor een combinatie dieet gluten- en lactosevrij.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.