U bevindt zich hier:

home

eiwitten zijn belangrijk

Eiwitten zijn belangrijk

Veel levensmiddelen bevatten eiwit. Eiwit wordt door het lichaam uit voeding gehaald en is een belangrijke bron voor aminozuren, dit zijn bouwstoffen voor lichaamseiwitten waaruit het lichaam grotendeels is opgebouwd. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken, andere moeten uit het eten komen. Deze aminozuren worden essentiële aminozuren genoemd.

Terug naar de eiwitten..
Eiwitten in het lichaam zijn erg belangrijk omdat ze op verschillende manieren bijdragen aan de bouw en vorming van het menselijk gestel. Bijna alle lichamelijke cellen en weefsels bestaan deels uit eiwitten; vooral spierweefsel is hier grotendeels uit opgebouwd. Eiwitten spelen dan ook een belangrijke rol bij vrijwel elke functie van het menselijk lichaam.

Hoeveel eiwitten heeft je lichaam dagelijks nodig?
Volwassen personen hebben gemiddeld ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Sommige groepen hebben wat meer nodig. Dat zijn vegetariërs, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Ook mensen met bepaalde aandoeningen of wonden en kracht- en duursporters hebben iets meer nodig.

Nederlanders krijgen gewoonlijk genoeg eiwitten binnen via de dagelijkse voeding, maar er zijn ook mensen die niet in hun dagelijkse eiwitbehoefte voorzien, bijvoorbeeld doordat zij te suikerrijk, te vetrijk of simpelweg te ongezond, eenzijdig of weinig eten.

Onvoldoende inname van benodigde eiwitten kan echter leiden tot ondermaatse ontwikkeling van spieren, dun en kwetsbaar haar, huidwonden, een zwak immuunsysteem en diverse andere gezondheidsaandoeningen en kwalen.